Zorgen om plannen van staatssecretaris rond mantelzorg

17 november 2022

Op woensdag 9 november gingen mantelzorgers en professionals tijdens een webinar in gesprek met staatssecretaris Van Ooijen over de toekomst van mantelzorg. Ook het bestuur van Platform Hattinga Verschure was bij het webinar aanwezig.

Grotere rol sociaal netwerk

Wij zijn bezorgd over de plannen van de staatssecretaris. In de brief die de staatssecretaris onlangs naar de Tweede Kamer stuurde, ziet hij een grote rol voor het sociale netwerk. Het kabinet verwacht steeds meer inzet van familie, vrienden, buren en kennissen rond iemand die zorg nodig heeft. Terwijl uit recent onderzoek van het Nationaal Mantelzorgpanel juist blijkt dat slechts een kwart van de mantelzorgers de zorg deelt met mede mantelzorgers. Dit komt omdat de tijd of energie er niet is om een netwerk te onderhouden en de omgeving het moeilijk vindt om met de ontstane zorgsituatie om te gaan. Daarnaast zijn er straks onvoldoende mantelzorgers om vergrijzing het hoofd te bieden. En ook het aantal vrijwilligers daalt.

Steun niet te veel op mantelzorgers

Met de plannen van de staatssecretaris wordt de druk op mantelzorgers nog hoger, terwijl het kabinet tegelijkertijd wil dat mensen meer uren gaan werken. MantelzorgNL vindt dat er nu gehandeld moet worden. Daarom komt MantelzorgNL met een nieuwe visie op mantelzorg die de mens centraal zet. Een visie die de mantelzorger erkent en waardeert. Een visie die mantelzorgers wegens teveel zorgtaken niet aan de arbeidsmarkt onttrekt, maar garandeert dat mensen werk en mantelzorg kunnen blijven combineren. Wat volgens MantelzorgNL moet gebeuren, is dat professionals zoals buurtwerkers en mantelzorgconsulenten het één en ander moeten inrichten en mogelijk maken. Alleen dan staat er een stevige sociale basis waar mantelzorgers zelf een bijdrage aan kunnen leveren én op kunnen steunen.

Kabinet, ga aan de slag!

MantelzorgNL roept het kabinet op om met deze visie aan de slag te gaan en te komen met beleid waarin in plaats van (opnieuw) onderzoek doen, het echt draait om mantelzorg en informele zorg. En hoe we die op een gezonde, duurzame manier kunnen organiseren en ondersteunen.

Facebook
Twitter
LinkedIn