Logeerhuis en respijtzorg De Opstap opnieuw van start gegaan – een adempauze voor mantelzorgers

2 april 2024

logo De Opstap

Iedereen wil langer thuis blijven wonen, ook de overheid wil dit. Dit heeft tot gevolg dat het aantal mantelzorgers dat zorgt voor hun 80+ ouders groeit. Ook zijn er meer zwaarbelaste mantelzorgers dan 10 jaar geleden. Dit blijkt uit het op 28 maart verschenen onderzoek van het CBS. 37% van de kinderen van 80-plussers gaf mantelzorg in 2022. Tien jaar eerder was dat nog 32%. Van de kinderen geeft 7% aan zwaar belast te zijn. Tien jaar geleden was dat nog 5%.
We moeten er daarom voor zorgen dat de mantelzorgers af en toe een adempauze krijgen. De gemeenten hebben de taak te zorgen voor de ondersteuning van mantelzorgers. De gemeente Groningen doet dat onder meer door een subsidie te verlenen voor het logeerhuis De Opstap dat op 22 maart door wethouder Inge Jongman is heropend.

De Opstap biedt respijtzorg – even een adempauze voor mantelzorgers

De Opstap is een gezellig logeerhuis in Groningen voor mensen die:

  • tijdelijk geen beroep kunnen doen op een mantelzorger, zoals een partner of familielid omdat die een adempauze nodig hebben of er even tussen uit willen. Daarmee wordt ook overbelasting van de mantelzorgers voorkomen;
  • na bijvoorbeeld een opname in het ziekenhuis wel graag naar huis willen maar hierbij nog niet voldoende terug kunnen vallen op hun partner, familie, buren of vrienden of andere situaties die dat belemmeren.

De mensen hebben in De Opstap dan een aangenaam tijdelijk verblijf en de mantelzorger heeft ‘even een adempauze’.

Vrijwilligers zijn welkom

Vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in De Opstap. Zij worden daarbij ondersteund door een coördinator. Vind je het leuk om voor mensen te zorgen? Dan is De Opstap vast iets voor jou! Je doet er zinvol en zorgzaam vrijwilligerswerk in een leuk team. Samen zorg je ervoor dat de gasten zich thuis voelen. Wil je hier meer over weten? Download dan de flyer voor vrijwilligers.

Aanmelding gasten

Als mantelzorgers belangstelling hebben, dan kunnen zij zich al aanmelden als bijvoorbeeld er pas in mei of later een verblijf wordt gevraagd. In april zal nagegaan worden of er voldoende vrijwilligers zijn om al een beperkt aantal gasten te kunnen ontvangen.

Informatie en contact

Meer informatie over De Opstap is te vinden in de folder van De Opstap.
Contactgegevens:
Adres Logeerhuis De Opstap – Molukkenstraat 202 – 9715 NZ Groningen
Website https://www.deopstap050.nl
Mail info@deopstap050.nl
Telefoon 06-40521094

Gasten en vrijwilligers praten gezellig bij

Facebook
Twitter
LinkedIn