Hoe kunnen vrijwilligers de zorgtaak van mantelzorgers verlichten? Die vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst met steunpunten mantelzorg die we op 17 juni organiseerden. Het werd een geslaagde bijeenkomst met geanimeerde gesprekken tussen en met vertegenwoordigers van steunpunten uit negen Groninger gemeenten.
Karlien Landman en Ellen Vogelij van de Hanzehogeschool vertelden over de ervaringen die ze hebben opgedaan in het leeratelier ‘Samenwerken beroepskrachten en vrijwilligers’. Kort samengevat: het is een complexe zaak om de samenwerking tussen zorgvrager, mantelzorger, professional en vrijwilliger tot stand te brengen. Maar naast drempels zijn er ook kansen om er iets moois van te maken. Marian Heslinga van Humanitas gaf daar vanuit de praktijk mooie voorbeelden van. In kleine groepjes werd vervolgens de fictieve casus van de 75-jarige hulpbehoevende Wim besproken. De levendige gesprekken die dat opleverde, leidden tot de conclusie dat we in volgende bijeenkomsten vaker in groepjes willen werken.
Veel digitale hulpmiddelen
Na de pauze deed Carin van de Wal, projectleider bij Zorgbelang Groningen, verslag van het project ‘De mantelzorger digitaal op weg’. Dit project heeft ze in opdracht van Platform Hattinga Verschure uitgevoerd. In vier geslaagde bijeenkomsten hebben mantelzorgers in drie gemeenten kennis kunnen maken met een breed scala aan digitale mogelijkheden die hen bij hun mantelzorgtaken kunnen ondersteunen. Door de positieve ervaringen is besloten dat het platform met dit project verder wil. Steunpunten die ook een demonstratiemiddag willen organiseren, kunnen zich bij Carin melden (mail: c.vandewal@zorgbelang-groningen.nl, telefoon: 06 15 47 44 22).
Stand van zaken activiteiten platform
Bestuursleden van het platform meldden vervolgens de stand van zaken van een aantal activiteiten: de contacten met de gemeenten, de publiekscampagne, de voorbereiding van een conferentie in 2026 en het opzetten van een kennisplein.
Waar word je blij van?
Het laatste woord was aan de steunpuntmedewerkers: een antwoord op de vraag ‘vertel één ding waar je een goed gevoel aan hebt overgehouden’. Dat antwoord rolde er bij iedereen vlot uit en varieerde van leuke activiteiten voor jonge mantelzorgers, een geslaagd mantelzorgcafé en een zeer gewaardeerde cursus Voluit Leven tot enthousiaste vrijwilligers, zinvolle huisbezoeken aan iedereen die 75 jaar wordt en een waardevolle lotgenotencontactgroep.
Al met al weer volop inspiratie voor de steunpunten en voor Platform Hattinga Verschure. We kijken uit naar een volgende bijeenkomst, eind 2025!