We gaan nog meer doen aan het bevorderen van kennisoverdracht. Dat was één van de afspraken die gemaakt zijn tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomst met de steunpunten mantelzorg op 12 december.
De bijeenkomst begon met een ronde waarin de medewerkers van elk steunpunt vertelden over hun belangrijkste ervaringen van de afgelopen periode. Dat leverde zoveel ‘behartenswaardige’ informatie op, dat meteen besloten werd een werkgroep kennisoverdracht in het leven te roepen. Deze gaat bekijken hoe we het leren van elkaar nog beter kunnen faciliteren.
Lotgenoten en ontmoetingsgroepen
Maaike Louwsma van Humanitas, dat de mantelzorgondersteuning in de gemeente Groningen organiseert, vertelde vervolgens over de ervaringen met de lotgenoten- en ontmoetingsgroepen die in de gemeente actief zijn.
Bewustwordingscampagne
Na de koffiepauze kwam de publiekscampagne aan bod die we samen met de steunpunten en gemeenten in 2025 willen uitvoeren. Doel daarvan is bewustwording creëren dat iemand mantelzorger is en wijzen op de mogelijkheden van ondersteuning via de steunpunten. Het campagnemateriaal van MantelzorgNL dat we hierbij kunnen gebruiken, werd gepresenteerd.
Afgesproken is dat de steunpunten dit in hun eigen organisatie gaan bespreken en daarvan een terugkoppeling geven. De werkgroep die de campagne verder opzet, zal dan met voorstellen komen.
Mantelzorg moet?
In de discussie over de stelling dat mantelzorgers ook voorbehouden handelingen moeten uitvoeren om de professionele zorg te verlichten, vielen de aanwezigen over het woord ‘moeten’. De discussie ging al snel over de ontwikkelingen in de zorg die een steeds grotere druk leggen op mantelzorgers om meer en meer taken over te nemen.
‘Mantelzorgers moeten nee durven zeggen’. ‘Ja, maar dat is moeilijk. Het gaat wel om je naaste.’
MantelzorgNL heeft hier een helder boekje over gemaakt, te vinden op hun website.