Vruchtbare lunchbijeenkomst met Steunpunten Mantelzorg

Op dinsdag 25 januari organiseerde het Platform Hattinga Verschure een vruchtbare digitale lunchbijeenkomst met Steunpunten Mantelzorg uit de provincie Groningen. Het doel van de bijeenkomst was om samen op zoek te gaan naar hoe we mantelzorgers kennis kunnen laten maken met beschikbare digitale hulpmiddelen. Hulpmiddelen die hun taken kunnen verlichten en een mooie aanvulling zijn op de persoonlijke zorg en aandacht.

Mantelzorgers digitaal op weg

De bijeenkomst werd georganiseerd in het kader van de derde fase van het project ‘Mantelzorgers digitaal op weg’. Hierin onderzoekt het platform sinds begin 2021 de mogelijkheid om mantelzorgers ondersteuning te bieden bij het gebruik van digitale middelen bij hun mantelzorgtaken. In de eerste fase van het project is via de Steunpunten Mantelzorg het gebruik van deze middelen door mantelzorgers geïnventariseerd. In de tweede fase is onderzocht welke middelen beschikbaar zijn. Uit dit alles bleek dat de mantelzorger behoefte heeft aan een verlichting van de taken en tijdsbesteding. Maar ook dat er ondersteuning nodig is om tot het gebruik van digitale hulpmiddelen over te gaan.

Bijeenkomsten voor mantelzorgers

Hoe kunnen we mantelzorgers hier het beste bij helpen? En dan in eerste instantie die mantelzorgers die aangeven met deze middelen aan de slag te willen gaan? We zetten in op bijeenkomsten waarvoor we écht bij elkaar komen. Dat blijkt ook de behoefte van mantelzorgers. De vraag Hoe gaat het met jou? komt hierbij centraal te staan. Belangrijke tips die we voor deze bijeenkomsten meekrijgen zijn: organiseer bijeenkomsten ‘in de buurt’, sluit aan bij bestaande en bekende initiatieven (zoals een Mantelzorgcafé), laat gericht uitnodigen door de instanties waar de mantelzorger contact mee heeft (Steunpunt, Thuiszorg), en zorg voor een wervende, laagdrempelige uitnodiging zonder ‘technisch jargon’.

Tijdens de lunchbijeenkomst komen nog een paar mooie praktijkvoorbeelden uit verschillende gemeenten aan bod. Zo brengt de bijeenkomst ook uitwisseling tussen de steunpunten.

Thema's welkom

Platform Hattinga Verschure komt zelf eveneens aan bod. Op welke thema’s gaan we dit jaar inzetten? Naast verschillende bijeenkomsten, onder andere dus voor het project ‘De mantelzorger digitaal op weg’, worden steunpunten van harte uitgenodigd om hiervoor ideeën aan te dragen. Deze kunnen worden gestuurd naar Carin van de Wal, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zaterdag 03 december 2022

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sphv.nl/