Aftrek zorgkosten in je belastingaangifte

Wie veel zorgkosten heeft, kan deze mogelijk aftrekken van de belasting. Daarvoor is het wel nodig om aangifte te doen. Als je hiertoe verplicht bent, heb je dit voorjaar bericht gekregen van de Belastingdienst. Als je niet verplicht bent om aangifte te doen, kan het lonen om dit vrijwillig te doen.

Aftrek van zorgkosten in de belastingaangifte
Als jij of je naaste veel zorgkosten hebt, dan kom je misschien in aanmerking voor aftrek van deze kosten in je belastingaangifte. Vooral voor mensen die een laag inkomen hebben, is de kans op teruggave groot.
Mocht je zorgkosten kunnen aftrekken, dan wordt hierdoor je (toetsings)inkomen lager. Dit is weer van invloed op de hoogte van bijvoorbeeld je eigen bijdrage voor de Wmo en voor de huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag.

Welke zorgkosten aftrekken?
Op de website van de Belastingdienst vind je welke zorgkosten je kunt aftrekken en welke voorwaarden hieraan zijn verbonden. Ook vind je hierover informatie op de website Meerkosten.nl. Heb je zelf geen zorgkosten, dan kan het zijn dat je als mantelzorger in aanmerking komt voor de aftrek van bijvoorbeeld reiskosten voor ziekenbezoek.

Vrijwillig aangifte doen
Heb je geen bericht gekregen van de Belastingdienst, dan kun je toch aangifte doen. De Consumentenbond legt op haar website uit hoe je dit doet en hoe je na kunt gaan of aangifte in jouw persoonlijke situatie wat oplevert.

Hulp bij belastingaangifte
Vind je het lastig om zelf het aangiftebiljet in te vullen? Dan kun je daarvoor hulp vragen van vrijwilligers. Er zijn ook veel organisaties, zoals vakbonden en ouderenbonden, die belastinghulp bieden door het hele land. Kijk voor een adres op de website Alleszelf.nl.
Mantelzorgers kunnen voor vragen over hun belastingaangifte ook terecht bij de Mantelzorglijn, telefoon: 030 - 760 60 55
Daarnaast heeft MantelzorgNL de ‘Special aftrek zorgkosten – Hulp bij belastingaangifte 2020’ gemaakt, deze is te bestellen op de website van MantelzorgNL.

Invullen belastingaangifte vóór 8 mei
Als je bericht hebt gekregen van de Belastingdienst, moet je dit jaar vóór 8 mei de belastingaangifte hebben ingediend. Vrijwillig aangifte doen kan tot vijf jaar over het afgelopen belastingjaar. Actuele data en termijnen vind je op de website van de Belastingdienst.


Bron: MantelzorgNL, Belastingdienst en Consumentenbond

 

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zaterdag 03 december 2022

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sphv.nl/