Organisatie

 • Het platform

   

  • Visie

   Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden, gegeven door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren...(Wikipedia). Veel mensen verlenen mantelzorg en vinden dat vanzelfsprekend. Mantelzorg wordt verleend in veel, onderling sterk verschillende, situaties. Aan die situaties is gemeenschappelijk dat de mantelzorg wordt verleend ten behoeve van iemand met wie de mantelzorger zich sociaal betrokken voelt. Iemand die in zijn of haar leven een meer of minder ernstig probleem ondervindt. 

   Gemeenschappelijk aan al die situaties is ook dat er iets belangrijks niet goed zou verlopen als de mantelzorger er niet was. Hij/zij neemt  een bepaald probleem of een bepaald aspect van het bestaan van de ander mede voor zijn rekening.  Het kan gaan om hulp bij lichamelijke verzorging, bij het onderhouden van kontakten met instanties of doktoren, om praktische hulp bij de deelname aan het maatschappelijk leven, het uitoefenen van een hobby, om het opvangen van eenzaamheid of het geven van veiligheid.

  • Missie

   De Stichting zal zich presenteren als een organisatie waar je terecht kunt met knelpunten. Een knelpunt kan zichtbaar worden aan de hand van de situatie van een individuele mantelzorger. Voor concrete hulp  aan individuele mantelzorgers  met het oog op hun specifieke situatie wordt verwezen naar  wat we hiervoor de “steun” noemden. De Stichting  volgt en is kritisch op wat er in de provincie Groningen gebeurt,

   wil bijdragen aan een verbetering van de positie van de mantelzorger. Zij hoopt op die manier de kracht van de  mantelzorgers  te versterken waardoor zij weerbaarder worden. Daarnaast wil de stichting maatschappelijke veranderingen aan de kaak stellen die de positie van de mantelzorgers bemoeilijken  of die mantelzorgers niet als individu en in hun rol erkennen. De Stichting wil zichtbaar en bereikbaar zijn en daarom mantelzorgers stimuleren om knelpunten te melden. 

  • Financiering

   Onze structurele financiering komt van de provincie Groningen en daarnaast ontvangen wij subsidies van verschillende instanties op projectmatige basis. Gezien de beperkingen van het beschikbare budget moeten er keuzes gemaakt worden bij de uitvoering van projecten. Wilt u ook een bijdrage leveren als donateur of éénmalig? Neemt u dan contact op met onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

    

   logo provincie groningen

  • Positie

   Wij hebben een unieke positie tussen de landelijke vereniging van mantelzorgers Mezzo en de lokale steunpunten mantelzorg in de gemeenten. Binnenkort meer hierover.

  • Historie

   rond hvDe stichting is genoemd naar Prof. Dr. J.C.M. Hattinga Verschure (1914-2006), hoogleraar Ziekenhuiswetenschappen. Hij gebruikte als eerste de term mantelzorg.

   De stichting is op 11 januari 2006 opgericht met als officiële doelstelling (art. 2 van de statuten) “het behartigen van de collectieve belangen van mantelzorgers en ex-mantelzorgers in de provincie Groningen”. In de woorden van onze naamgever (in 1987) gaat het bij mantelzorg om zorg die mensen elkaar in een klein sociaal netwerk geven op basis van vanzelfsprekendheid en bereidheid tot wederkerigheid. Over die wederkerigheid zei hij in 1979 dat het niet gaat om evenveel (zorg) terug te krijgen en dat de zorg niet een zakelijk karakter heeft, zoals dat in de professionele zorg wel voorkomt. Naast de uitleg van de geestelijk vader van het begrip mantelzorg  zijn er zijn definities van mantelzorg, waarin andere  elementen voorkomen, zoals in de formulering van de overheid dat de zorg meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden wordt verleend.

 • Wat u moet weten

   

  • welke gegevens

   Welke gegevens?

   Voor het aanmaken van een account wordt er altijd gevraagd naar een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze kunt u zelf kiezen. In principe is dit voor een account genoeg.

   Wij vragen echter nog een aantal aanvullende gegevens waarvan een aantal verplicht zijn en een aantal niet. Deze gegevens worden gevraagd omdat wij in de toekomst graag een selectie kunnen maken indien dit nodig is voor bijvoorbeeld het versturen van een gerichte uitnodiging of nieuwsbrief.

   Bijvoorbeeld als er een regionale bijeenkomst georganiseerd wordt in Warffum. Voor mantelzorgers in Stadskanaal is dit vaak niet interessant. Maar ook voor het doen van onderzoeken in bepaalde gemeentes hebben wij de woonplaats nodig. 

   Verplichte velden zijn, gebruikersnaam en wachtwoord, uw eigen naam, uw adres en postcode, uw woonplaats. Maar ook of u een (ex)mantelzorger bent of niet en wat uw geboortejaar is. 

   Niet verplichte velden zijn een veld waarin u iets over uzelf kunt vertellen, maar ook uw telefoonnummer. Dit kan interessant zijn als wij in de toekomst gebruik maken van zogenaamde communities: groepen mantelzorgers die contact met elkaar kunnen hebben via onze website. Bijvoorbeeld voor het uitwisselen van ervaringen in een bepaalde gemeente of over een bepaalde organisatie.

   Als laatste vragen wij naar de gegevens van de organisatie waar u eventueel werkt. In het mantelzorgregister staan namelijk ook personen ingeschreven die beroepsmatig met mantelzorg te maken hebben. Van hen vragen wij de gegevens over hun organisatie.

  • invoeren gegevens

   Invoeren gegevens

   Er zijn een paar manieren om uw gegevens in te voeren. 

   U kiest onder het menu "Mantelzorgregister" (onderaan elke webpagina) te kiezen voor "INSCHRIJVEN". Dit kunt u op een later tijdstip doen als dat beter past.

   U gaat direct naar de pagina waar u zich kunt inschrijven door HIER te klikken .

   Als u zich inschrijft voor een door ons georganiseerd evenement: er wordt dan automatisch een account aangemaakt met alleen gebruikersnaam en wachtwoord (deze wordt gegenereerd). De resterende gegevens kunt u later alsnog aanvullen (zie tab "wijzigen gegevens").

   U ontvangt van elke inschrijving een bevestigingsmail met uw gebruikersnaam en wachtwoord. 

   U kunt later op elk moment uw gegevens wijzigen (zie tab "Wijzigen gegevens")

  • geheimhouding

   Geheimhouding

   Als Stichting zijn wij gehouden aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dat betekent dat wij vertrouwelijk omgaan met uw gegevens en deze niet aan derden beschikbaar zullen stellen. Eveneens zullen wij ervoor waken dat de gegevens in handen komen van onbevoegde personen of organiatie door onze website maximaal te beveiligen. 

   Verder zullen wij uw gegevens niet bekend maken aan andere mantelzorgers die staan ingeschreven op onze website. Tenzij u ons hiervoor uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als wij in de toekomst gebruik gaan maken van zogenaamde communities. Groepen voor mantelzorgers over bepaalde onderwerpen. 

  • account opheffen

   Uitschrijven mantelzorgregister

   U kunt zich op elk moment uitschrijven uit ons mantelzorgregister. U stuurt in dat geval even een mail naar het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij verwijderen in dat geval al uw gegevens uit ons bestand.

   Het enige wat u hoeft te doen is de mail te sturen naar het secretariaat zonder verdere gegevens. Dit kan alleen als u staat ingeschreven onder hetzelfde emailadres als van waar u de mail verstuurt.

   Is dat niet het geval? Dan even aangeven onder welk emailadres u staat ingeschreven. Anders kunnen wij uw gegevens niet verwijderen. 

  • wijzigen gegevens

   Wijzigen gegevens

   U kunt op elk moment uw gegevens wijzigen als daartoe aanleiding is. Wij zouden dit zeer op prijs stellen omdat wij graag ons bestand actueel houden. Daarmee voorkomen we dat we u lastig vallen met mails die wellicht niet voor u bestemd zijn. 

   Het wijzigen van gegevens gaat heel eenvoudig. Onderaan elke webpagina vindt u het menu "Mijn SPHV". Daaronder vindt u de knop  "Mijn profiel". U krijgt dan gelijk een pagina met al uw gegevens welke u kunt wijzigen.

   Ook ziet u een tab met "inloggegevens". Hier kunt u uw (gebruikers)naam, wachtwoord en emailadres aanpassen. 

   Vervolgens hoeft u alleen nog maar de wijzigingen op te slaan. 

   U kunt uw gegevens alleen wijzigen nadat u bent ingelogd uiteraard. 

  • inloggegevens kwijt?

   Inloggegevens kwijt?

   Het komt regelmatig voor dat personen hun inloggegevens kwijt zijn. Gelukkig kunt u op elk moment uw gegevens opvragen. U kunt gebruikersnaam en/of wachtwoord opvragen in het inlogblok dat u op elke webpagina rechtsonder ziet. 

   Maar ook onder het menu "Mantezorgregister" (onderaan op elke webpagina) kunt u uw wachtwoord of gebruikersnaam opvragen.

   In alle gevallen hebt u uw mailadres nodig waarmee u zich hebt ingeschreven. 

   Weet u het emailadres ook niet meer? Stuur dan even een mail naar het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met daarin uw vraag om uw gegevens. Wij proberen dan uw emaildres te achterhalen.  Wij kunnen nooit het wachtwoord geven omdat deze ook bij ons niet bekend is. 

  • geregistreerde mantelzorgers

   Aantal geregistreerden?

   Statistisch gezien zouden er in onze provincie gemiddeld 6.000 tot 7.000 mantelzorgers moeten zijn. Ex-mantelzorgers nog niet meegerekend. Van deze 6.500 hebben wij nog maar een klein deel kunnen bereiken. Op dit moment circa 5%. Samen met u doen wij ons best ook de andere mantelzorgers te bereiken.

    

  • uitnodigen andere mantelzorgers

   flyer mz register  

   Uitnodigen ander mantelzorgers

   Helaas weten wij tot nu toe nog maar een kleine groep mantelzorgers in de provincie Groningen te bereiken.

   Voor onze onderzoeken is het belangrijk dat wij een veel grotere groep mantelzorgers bereiken. Maar ook voor de evenementen voor mantelzorgers die wij regelmatig organiseren. Op deze manier kunnen wij de collectieve belangen van de mantelzorgers in de provincie Groningen beter behartigen.
   Daarom vragen wij uw medewerking! Kent u een mantelzorger in uw familie- of vriendenkring? Wijs hem of haar dan op onze Stichting.

   U kunt dit doen door hieronder zijn of haar emailadres in te vullen en vervolgens de uitnodiging te versturen. Meerdere mailadressen tegelijk zijn mogelijk.

    

    Ga naar -> UITNODIGEN

    

    

    

    

  • lokale steunpunten

   Op dit moment delen wij nog geen gegevens met de lokale steunpunten. Maar in de toekomst willen wij dit gaan faciliteren. Op deze manier hebben de lokale steunpunten zicht op de mantelzorgers in hun eigen gemeente. Daarom is het ook van belang dat wij weten in welke gemeente u woont. Delen van uw gegevens met de lokale steunpunten kan alleen als u ons hiervoor expliciet toestemming hebt gegeven. Als het zover is, zullen wij u hierover benaderen.

  • delen gegevens

   delenU kunt zelf kiezen welke persoonlijke gegevens u wilt delen met anderen. Achter elk veld hebt u de mogelijkheid om te kiezen uit de volgende opties: iedereen, website leden, vrienden of alleen ik. 

   iedereen: spreekt voor zich. Iedereen die de website bezoekt kan uw betreffende gegeven bekijken. Niet aan te raden.

   website leden: alleen zichtbaar voor personen die ook in het mantelzorgregister staan ingeschreven. Bijvoorbeeld handig als iemand anders op zoek is met hetzelfde profiel als de uwe.

   vrienden: een term die gebruikt worden voor een selectie van website leden. Deze selectie kunt u zelf kiezen.

   alleen ik: dit is de standaard keuze als u geen andere optie kiest. Niemand kan uw betreffende gegeven inzien. Maar kan dus ook niet op een bepaald gegeven gaan zoeken. Ze vinden u dan niet.

    

    

 • Contact gegevens

   

  Stichting Platform Hattinga Verschure is statutair gevestigd op de lokatie van Zorgbelang Groningen. Aangezien het bestuur bestaat uit vrijwiligers, is de bereikbaarheid niet altijd even gemakkelijk. Een overzicht van de contactgevens van de Stichting wordt hieronder gegeven:

   

  • Bezoekadres

   Stichting Platform Hattinga Verschure
   Schweitzerlaan 4
   9728 NP. GRONINGEN

   Bestuursleden zijn alleen na afspraak op dit adres aanwezig.

  • Antwoordnummer

   Stichting Platform Hattinga Verschure
   Antwoordnummer 8018
   9700 VK Groningen

  • Mailadres

   per mailadres zijn wij te bereiken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Bestuursleden zijn ook op hun eigen emailadres bereikbaar. Zie webpagina bestuursleden.

  • Postadres

   het algemene nummer van Zorgbelang is 050 5713999. U krijgt de receptioniste te spreken. Zij kan u misschien verder helpen.

   Telefonische bereikbaarheid blijft een probleem omdat het bestuur bestaat uit vrijwilligers. Enkele bestuursleden zijn per mail bereikbaar. Zie webpagina bestuursleden.

  • Kamer van Koophandel

   onze Stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Groningen onder KvK nummer 02091918

  • Financieel

   Het bankrekening nummer van de Stichting is NL82 INGB 0002 8658 64

   Facturen ontvangen wij bij voorkeur per email. Factuur sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Social media

    twitter          facebook

   .


Afdrukken   E-mail